Národní konvent o EU jednal o institucionálním uspořádání

05.12.2014
čtk

V rámci Národního konventu o Evropské unii se sešel kulatý stůl, na němž odborníci debatovali o dalším vývoji institucionálního uspořádání unie.

Podle státního tajemníka Tomáše Prouzy je to sice na první pohled akademické téma, ovšem jde o základní stavební kámen, na kterém evropský projekt stojí. „Nastavení institucí ovlivňuje nejen to, jak se budou utvářet nová pravidla, ale také, jak se bude hlídat a prosazovat dodržování pravidel stávajících,“ sdělil Prouza.

Během ekonomické krize se podle něho ukázaly slabiny nastavení evropské integrace, a to především v oblasti hospodářské a měnové unie. „Výsledkem krize je mimo jiné i prohlubování spolupráce v rámci eurozóny a země, které stojí mimo, čelí nebezpečí odsunutí na okraj diskuse o budoucnosti Evropské unie,“ uvedl. ČR se tak podle něj kromě pozice k institucionálním změnám musí zabývat i otázkou vztahu eurozóny k ostatním zemím EU.

Národní konvent o EU je nový panel pro diskuse o unii a stanovení českých zájmů v ní. Kulatý stůl k institucionálnímu vývoji je druhým tematickým setkáním, prvním byla debata o migraci. Do konce roku se uskuteční ještě kulatý stůl k čerpání evropských fondů. Na příští rok je plánována asi desítka tematických diskusí. Jejich výsledkem mají být doporučení pro vládu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek