ČR pošle operační programy ke schválení Komisí

05.12.2014
čtk

Vláda už zaslala do Bruselu dva návrhy operačních programů k definitivnímu schválení. Zbylé programy zašle Evropské komisi ke schválení do konce ledna. Při interpelacích ve Sněmovně to řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda pro současné programové období schválila devět operačních programů a spolu s nimi bude fungovat i Program rozvoje venkova.

Sobotka uvedl, že vláda odeslala návrhy programů do Bruselu v červenci, ale Evropská komise využila celou lhůtu, kterou měla k dispozici a česká vláda obdržela připomínky až v říjnu. Správci programů už podle něj připomínky zapracovali a nyní programy čeká jejich schvalování.

Vážný problém nastal podle Sobotky u Integrovaného operačního programu, kde Evropská komise požaduje začlenění regionálních rad do celkové struktury ministerstva pro místní rozvoj. Tam je podle něj důležité dosáhnout shody s jednotlivými kraji.

Sobotka reagoval na dotaz exministra financí Miroslava Kalouska, který řekl, že nynější vláda nemá po téměř roce svého fungování schválený žádný operační program. Kalousek řekl, že bývalá Topolánkova vláda měla v roce 2007 na začátku tehdejšího programového období schválené všechny programy kromě jednoho.

Česká republika může v novém programovém období 2014 – 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun). První výzvy k předkládání projektů chtějí řídící orgány vypsat nejspíše na jaře příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek