Prezidenti středoevropských zemí projednají dopravní projekty

04.12.2014
čtk

Do Prahy na konci příštího týdne přijedou prezidenti zemí Visegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska. Jednat budou o dopravě, probírat by se měl i oblíbený projekt prezidenta Miloše Zemana kanál Dunaj – Odra – Labe nebo napojení Česka na vysokorychlostní železnici. ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru pražského hradu Hynek Kmoníček.

Summit se uskuteční 11. a 12. prosince. „Tématem schůzky jsou sítě, dopravní logistika, ať už železniční, letecká doprava, silniční, ale třeba i informační dálnice, ropovody, plynovody, prostě doprava všeho od surovin, přes lidi až po informace,“ řekl Kmoníček.

„Domníváme, že v posledních letech byl trochu negativní trend, že nás začaly hlavní dopravní sítě EU obcházet. Že poměrně často vedly jižněji přes Rakousko nebo severněji přes Polsko a nějak se vyhýbaly České republice. Tenhle pocit nemáme jenom my, ten má více zemí střední a východní Evropy,“ dodal ředitel hradního zahraničního odboru.

Cílem setkání, na které si prezidenti přivezou odborníky na jednotlivé oblasti dopravy, bude prodiskutování společné strategie, se kterou by středoevropské země vstoupily do jednání s Evropskou unií o stavbě nových logistických sítí po roce 2020. „Doprava je věc, která má ekonomicky pravděpodobně největší multiplikační efekt, ovlivňuje úplně všechno,“ podotkl Kmoníček s tím, že by se Česko nemělo dostat do situace, aby ho hlavní dopravní trasy obcházely.

Zeman podle Kmoníčka na jednání zmíní kanál Dunaj – Odra – Labe, který český prezident prosazuje dlouhodobě. Kmoníček podotkl, že by šlo o dlouhodobý projekt na několik desetiletí. Dalším tématem by mělo být napojení Česka na vysokorychlostní železnici z Frankfurtu.

Výsledkem summitu by mohl být dokument v podobě vize, jak si prezidenti představují dopravní infrastrukturu, která by měla ve střední Evropě vznikat po roce 2020. Z dokumentu by pak mohly vycházet vlády jednotlivých zemí při jednání s Bruselem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek