Zaplatí Británie doplatek do rozpočtu EU? Ve hře je téměř 60 miliard

07.11.2014
čtk

V případě problému, který má Velká Británie s požadovaným doplatkem více než dvou milionů eur do rozpočtu EU, je třeba nalézt obecné řešení. Platby totiž Evropská komise požaduje i po některých dalších zemích. Při příchodu na své dnešní jednání v Bruselu to připomněli někteří z ministrů financí členských zemí osmadvacítky.

Například podle dánského ministra Mortena Östergaarda ale není vůbec jisté, že komplikovanou otázku se dnes podaří vyřešit.“Existuje jistá shoda nad faktem, že pokud byla země náhle postavena před nutnost zaplatit velmi vysokou částku, měl by být přístup pružný,“ poznamenal. Podobně se vyjádřil jeho nizozemský kolega – a lídr jednání zemí platících eurem – Jeroen Dijsselbloem.

Britský premiér David Cameron na posledním unijním summitu před novináři rozhořčeně a jednoznačně odmítl, že by Londýn k 1. prosinci zaplatil komisí požadovaných 2,1 miliardy eur (bezmála 58 miliard Kč). Částka je důsledek změny způsobu statistického výpočtu výše příspěvku jednotlivých zemí do unijního rozpočtu, který souvisí s jejich výkonem ekonomiky.

Británie, kde je požadavek interpretován jako „daň za hospodářský úspěch“, není jediným státem, který by měl doplácet. Podobně je na tom třeba Nizozemsko i několik dalších zemí, platit by však měly nižší částky. Naopak například Francie, která má ekonomické potíže, na změně vydělá.

Itálie navrhuje postupné splácení

Britský ministr financí George Osborne dnes novinářům po příchodu řekl, že prosincový doplatek je nadále pro jeho zemi nepřijatelný. „Chtěl jsem o věci jednat na tomto setkání evropských ministrů financí. Chtěl jsem to na agendu a na agendě to je. Jsem si jist, že získáme pro Británii lepší řešení,“ prohlásil.

Diplomaté hledali řešení celý týden a podle neoficiálních informací dnes italské předsednictví EU navrhne postup, podle něhož by země mohly částky splácet v příštím roce postupně a bezúročně.

„Existuje pochopení pro to, že jde o bezprecedentní situaci,“ poznamenal před několika dny jeden z informovaných diplomatů. O tom, že by výše doplatků mohla být snížena – jak také žádal britský premiér – ale návrh zřejmě nehovoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek