Mogheriniová jede na Blízký východ. Chce vznik Palestiny do 5 let

07.11.2014
čtk

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová dnes zahájí cestu do Izraele a na palestinská území. Podle zdrojů z jejího úřadu do neděle navštíví Tel Aviv, Jeruzalém, Gazu a Ramalláh. Jednat má s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem a v Ramalláhu pak s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem a předsedou palestinské vlády Ramím Hamdalláhem.

Jde o první mimoevropskou cestu Mogheriniové po jejím nástupu do funkce. Nástupkyně Catherine Ashtonové a bývalá italská ministryně zahraničí prý tak chce dát najevo, že Blízký východ je pro EU prioritou a že unie chce pomoci k jeho stabilizaci.

Tento týden Mogheriniová prohlásila, že by byla ráda, kdyby do skončení jejího pětiletého mandátu vznikla Palestina. To, že se některé státy jako Švédsko rozhodly Palestinu uznat už nyní, podle ní není dostatečné. EU by se měla angažovat na Blízkém východě víc, než činila dosud, soudí Mogheriniová.

Unie je pro palestinskou samosprávu jedním z největších finančních přispěvatelů. Na obnovu Pásma Gazy poničeného letošními padesátidenními boji chce poskytnout 450 milionů eur (12 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek