Nejhorší banka v EU navýší kapitál

06.11.2014
čtk

Italská banka Monte dei Paschi di Siena schválila zvýšení kapitálu až o 2,5 miliardy eur. Banka chce tímto krokem vyřešit svou nedostatečnou kapitálovou vybavenost, kterou odhalily zátěžové testy Evropské centrální banky (ECB), a získat peníze na splacení státní pomoci.

Monte dei Paschi měla nejhorší výsledky ze všech 130 testovaných bank. Zátěžové testy zjišťovaly, zda by banky dokázaly překonat tři roky případné další finanční krize. Ukázaly, že bance Monte dei Paschi chybí kapitál v objemu 2,1 miliardy eur.

Monte dei Paschi hodlá kapitál zvýšit v příštím roce. O jeho přesném rozsahu rozhodne teprve poté, co evropské úřady schválí její kapitálový plán. Ten kromě zvýšení kapitálu zahrnuje také prodej některých aktivit a další opatření v objemu 220 milionů eur.

Monte dei Paschi di Siena je nejstarší bankou na světě a třetí největší v Itálii. V posledních letech se však potýká s problémy. Plánované zvýšení kapitálu je považováno za odrazový můstek k převzetí banky, které by podle agentury Reuters mohl uskutečnit například menší domácí konkurent UBI Banca.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek