EBA představila pravidla pro uzavírání zkrachovalých bank

10.07.2014
čtk

Evropský bankovní úřad (EBA) přestavil návrh směrnic pro uzavírání zkrachovalých bank. Návrh je určen pro orgány finančního dohledu jednotlivých zemí a dává jim návod, jaké mají mít požadavky na banky, aby nemusely být v případě problémů zachraňovány z peněz daňových poplatníků. Návrh má upřesnit novou legislativu Evropské unie o zacházení s problémovými bankami bez nutnosti finanční pomoci od státu.

Navržená pravidla budou nyní předložena k veřejným konzultacím. Detailnější pokyny k záchraně bank bez peněz daňových poplatníků se chystá EBA zveřejnit v září nebo v říjnu. O tom, kdy budou nová pravidla zavedena, by se mělo rozhodnout na podzim.

Pokyny podle EBA nenařizují nebo neupřednostňují určitý podnikatelský model nebo organizační strukturu. Navrhují, jak případ od případu analyzovat veškeré problémy a překážky a jak najít nejlepší způsob jejich řešení. Celkové náklady bankovního odvětví EU na aplikaci těchto požadavků EBA odhaduje na 2,4 až 12,8 milionu eur (65,8 až 351,1 milionu Kč).

Banky již nyní musejí sepsat plán přežití, ve kterém stanoví, jakým způsobem mohou přežít šok na trhu bez státní pomoci.

EBA navrhuje, aby jednotlivé státy mohly požadovat po některých bankách, aby vlastnily určitý objem majetku pro svoji záchranu bez peněz daňových poplatníků. Úřady by však měly banky posuzovat individuálně a o případné finanční rezervě rozhodnout až na základě přezkoumání situace jednotlivých bank, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek