MMF: Řecko musí pokračovat v reformách

11.06.2014
čtk

Řecko musí razantně zlepšit efektivitu veřejného sektoru, aby splnilo dohodnuté fiskální cíle a vyhnulo se novým úsporným opatřením. V rámci své nové revize řeckého záchranného programu to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil přitom, že ve vládní koalici už je patrná únava z reforem.

Podle nového řeckého ministra financí Gikase Charduvelise, který dnes převzal funkci, se řecké hospodářství již stabilizovalo. „Jsme tam, kde jsme byli před dvěma lety,“ podotkl Charduvelis podle serveru řeckého listu To Vima. Podle něj by už letos měli řečtí občané pocítit růst příjmů.

„Řecko nemůže být zemí spotřeby, musí být zemí výrobní,“ řekl také nový šéf řeckých financí. Řekové by podle něj měli dělat to, co chtějí oni, ne co chtějí jen zástupci věřitelů, takzvaná trojka.

Řecko se před více než čtyřmi lety ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc.

MMF dnes také poznamenal, že převaha koaliční vlády v parlamentu se snížila; v 300členném zákonodárném sboru má v současnosti většinu pouhých dvou křesel. „Kvůli tomu je těžké pokročit v tolik nutných reformách směle a rychle vpřed,“ sdělil měnový fond.

Atény se v minulých letech s mezinárodními věřiteli dohodly na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně, v ekonomických reformách ale za požadavky věřitelů zaostává.

MMF v nejnovější revizi řeckého záchranného programu varoval, že řecký veřejný dluh zůstává velmi vysoký. Pomoc EU je podle něj nutná k tomu, aby bylo zadlužení udržitelné.

Měnový fond předpokládá, že zadlužení Řecka letos dosáhne 174 procent hrubého domácího produktu. V roce 2020 by měl dluh klesnout na 128 procent a o dva roky později na 117 procent HDP.

Podle agentury Reuters se očekává, že Řecko v průběhu roku zahájí s evropskými partnery rozhovory o dalším zmírnění dluhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek