Francie: Kurz eura je příliš vysoký

03.05.2014
čtk

Francie považuje nynější kurz eura za příliš vysoký a hodlá žádat změnu měnové politiky tak, aby více podporovala ekonomický růst a zaměstnanost. Prohlásil to francouzský premiér Manuel Valls. Podle něj iniciativu v tomto směru předloží eurozóně francouzský prezident Françoise Hollande po nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

„Potřebujeme vhodnější měnovou politiku, protože hodnota eura je příliš vysoká. Potřebujeme velkou změnu, která učiní z měnové politiky nástroj růstu a tvorby pracovních míst, nástroj, který slouží lidem,“ řekl Valls na setkání mladých evropských socialistů u Paříže. „S tímto záměrem předloží prezident republiky po evropských volbách příslušné iniciativy,“ dodal premiér podle agentury Reuters.

S podobnými vyjádřeními vystoupil Valls už v úterý ve francouzském parlamentu. Ministr hospodářství Arnaud Montebourg v dubnu řekl, že Francie chce s ostatními členy eurozóny mluvit o silném kurzu eura a měnové politice. Evropskou centrální banku (ECB) vyzval, aby v zájmu oslabení eura přikročila k nestandardně uvolněné politice, jakou uskutečňuje centrální banka v USA.

Kurz euru posílil za poslední rok proti dolaru o více než pět procent. To podkopává evropský vývoz a konkurenceschopnost, ale také ziskovost evropských firem v době, kdy se eurozóna dostává z dlouhé recese.

Francie, která má podobné problémy s konkurenceschopností jako jižní země eura, opakovaně vyvíjí tlak na ECB a vyzývá ji k co nejuvolněnější měnové politice. Paříž se několikrát v minulosti snažila vliv vlád členských zemí eurozóny na ECB institucionalizovat v podobě takzvané „ekonomické vlády“, vždy ale narazila na odpor Německa a dalších zemí, které to odmítly jako snahu o narušení striktní nezávislosti ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek