Polský guvernér: Nespěchejme do eurozóny

28.04.2014
čtk

Polsko by se zavedením jednotné evropské měny spěchat. Důvodem je přílišná nejistota panující v eurozóně. Na přednášce ve Washingtonu to v neděli řekl guvernér polské centrální banky Marek Belka.

„Přijetí eura bude politickou záležitostí, ale mojí radou z pohledu ekonoma je vyhnout se spěchu,“ řekl Belka. Upozornil rovněž, že Polsko musí před přijetím eura zlepšit svou konkurenceschopnost.

„Polsko je v mezinárodním měřítku velmi konkurenceschopné, ale pouze díky nízkým nákladům a nízkým mzdám. Někteří označují Polsko za malou Čínu Evropy a do jisté míry mají pravdu,“ uvedl Belka. „Chybí nám takzvaný strukturální konkurenční náskok, jehož typický příklad vidíme třeba ve Švýcarsku,“ dodal.

Polský premiér Donald Tusk tento měsíc prohlásil, že jeho země v budoucnosti přijme euro, protože tento krok posílí její postavení mezi západními státy a zvýší její bezpečnost. Dodal však, že příštích několik let se Varšava na vstup do eurozóny zaměřovat nebude. Se zavedením jednotné evropské měny v nejbližší době nepočítá ani Česká republika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek