Lavrov varuje EU kvůli Ukrajině

25.02.2014
čtk

Ukrajina nesmí být nucena vybrat si buď úzké vztahy s Ruskem, nebo naopak přiklonění k Západu. Dnes to v Moskvě prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Agentura Reuters jeho prohlášení označila za další ruský pokus varovat Spojené státy a Evropskou unií před snahou formovat budoucnost bývalé sovětské republiky.

„Je nebezpečné a kontraproduktivní pokoušet se přinutit Ukrajinu, aby si vybrala podle pravidla ‚jste buď s námi, nebo proti nám‘,“ řekl Lavrov na společné tiskové konferenci s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v pondělí zpochybnil legitimitu nových ukrajinských představitelů, které parlament po sesazení prezidenta Viktora Janukovyče do úřadů jmenuje. Téhož dne ruské ministerstvo zahraničí varovalo před „geopolitickými kalkulacemi“ Západu, kterému prý ve skutečnosti na osudu Ukrajiny nezáleží. Ruská diplomacie také opakovaně upozorňuje na to, že řešení hlubokého státního rozkolu na Ukrajině musí uspokojit také Krym a východ země, tedy ruskojazyčné oblasti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek