Řecko už zase jedná s věřiteli

25.02.2014
čtk

Řecko v pondělí obnovilo jednání se zástupci „trojky“ mezinárodních věřitelů. Atény chtějí ukončit šest měsíců trvající spory, které brání uvolnění další části záchranného úvěru. Řecko potřebuje vyrovnat v květnu splatné dluhopisy za 9,3 miliardy eur.

Inspekce zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu v Aténách se táhne už od září. Obě strany nenašly shodu na rozsahu úspor a reforem, které musí vláda podniknout, aby splnila podmínky pro uvolnění další půjčky.

Podle věřitelů řecká vláda zdržuje reformy, které mají zmírnit ochranu zaměstnanců a zavést do ekonomiky více konkurence. Důvodem je prý snaha neuškodit klientelistickým skupinám a neztrat podporu jejich voličů před květnovými volbami do samospráv a Evropského parlamentu.

Atény zase tvrdí, že „trojka“ rozhovory zbytečně protahuje a špatně interpretuje ekonomické údaje, protože požaduje nepopulární opatření tam, kde nejsou zapotřebí. „Trojka se ve svých předpovědích tragický mýlí, což vytváří velké problémy,“ řekl tento měsíc řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Řecko odhaduje, že rozpočtový přebytek bez zahrnutí dluhové služby loni dosáhl 1,5 procenta hrubého domácího produktu, mnohem více, než předpovídala trojka.

Jednání se budou vést kolem návrhů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na posílení konkurenceschopnosti řecké ekonomiky. Jde například o odstranění tržních bariér a zbytečných regulací v sektorech, jako jsou stavební materiály, potraviny a vydavatelství. „Reformy OECD a rekapitalizace bank jsou hlavními tématy nových jednání,“ řekl činitel řeckého ministerstva financí.

Trojka nebude žádat Atény o další úsporná opatření. Už je víceméně přesvědčená, Řecko v letošním roce splní stanovené rozpočtové cíle a dosáhne primárního přebytku 1,5 procenta HDP, dodal činitel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek