Europoslanci chtějí změny ve fondu na podporu bank

05.02.2014
čtk

Europoslanci diskutují o možných změnách v mechanismu označovaném jako SRM (Single Resolution Mechanism). Jeho součástí je jednotný fond, který v průběhu deseti let naplní evropské banky částkou kolem 55 miliard eur (1,5 bilionu Kč). Podle některých europoslanců je deset let příliš dlouhá doba, a fond byl měl fungovat hned. Další tvrdí, že částka, kterou má fond obsahovat, je příliš malá a bankám, které se ocitnou v potížích, v případě potřeby nepomůže.

Mechanismus SRM je jedním ze tří pilířů připravované bankovní unie. Dalším pilířem je dohled nad asi 130 největšími evropskými bankami, které představují 85 procent unijního bankovního sektoru. Dohledu se letos ujme Evropská centrální banka (ECB). Třetím pilířem jsou pak společná pravidla pro pojištění bankovních vkladů.

Europoslanci hodnotili dosavadní pokrok v náročných jednáních o vzniku celého systému, který by měl předejít hlubokým otřesům v bankovním sektoru, k jakým došlo po finanční krizi v roce 2008, a který by měl také omezit státní náklady na záchranu bank. Ve čtvrtek v poledne by pak měli v hlasování podpořit své vyjednavače, kteří o fungování mechanismu jednají s představiteli nynějšího řeckého předsednictví.

„Bankovní unie je historickým projektem Evropské unie a my ten mechanismus pro řešení problémů potřebujeme,“ řekl během debaty španělský europoslanec Antolín Sánchez Presedo. Jak ale dodal, fond, který je jádrem tohoto mechanismu, by měl fungovat hned od samého začátku. „Jinak by to bylo pro členské státy moc nákladné,“ řekl. I přes veškeré výhrady a kritiku, která nyní zaznívá, se ale europoslanec domnívá, že Evropský parlament stihne existenci mechanismu odsouhlasit ještě před skončením tohoto volebního období. Volby do EP se konají na konci května.

I místopředseda řecké vlády a ministr zahraničí Evangelos Venizelos, který ve Štrasburku reprezentoval nynější předsednickou zemi EU, vidí vývoj vyjednávání pozitivně a jednání s Evropským parlamentem označil za konstruktivní. „Krize, kterou v eurozóně zažíváme od roku 2008, nás poučila v tom, že je nutné, abychom bankovní unii dokončili. A k tomu potřebujeme tento nejdůležitější pilíř,“ prohlásil Venizelos.

Pravidla fungování fondu má upravit mezivládní smlouva proto, aby se nemusely měnit smlouvy unijní, což odmítalo Německo. Zmíněný mezivládní dokument by měl být dojednán do 1. března letošního roku.

Vytvořením mechanismu SRM chce EU rozetnout nezdravou vazbu mezi bankami a státními financemi. Banky už se tedy v budoucnu nebudou moci spoléhat na státní záchranu, ale právě na existenci preventivního fondu, který si sami naplní. Podle nynějších plánů, se kterými ale mnozí europoslanci nesouhlasí, by se prostředky ve fondu měly zvyšovat postupně až do výše 55 miliard eur v roce 2025. Skeptici přitom upozorňují i na to, že tato suma nemusí stačit. Jen na záchranu španělského bankovního sektoru bylo například dosud vyčleněno 40 miliard eur (1,1 bilionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek