EU vyzvala vedení Ukrajiny ke splnění slibů daných opozici

27.01.2014
čtk

Evropská unie vyzvala ukrajinské vedení, aby splnilo sliby, které dalo o víkendu opozici. Současně podle agentury AFP požádala ukrajinskou opozici, aby se distancovala od demonstrantů, kteří se uchylují k násilí. V noci na dnešek zatím nepřišly žádné jiné zprávy o vývoji ukrajinské politické krize.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po sobotním jednání s předáky ukrajinské opozice nabídl ministerské posty pro dva z trojice hlavních představitelů protivládního tábora i připravenost jednat o změně ústavy a o omezení moci hlavy státu ve prospěch parlamentu.

„Žádáme vládu, aby splnila sliby a oznámení, která učinila při jednání s opozicí. Tato jednání musejí pokračovat,“ uvedla v prohlášení podle AFP delegace EU v Kyjevě.

Zástupci EU také odsoudili údajné zatýkání zraněných lidí před nemocnicemi, případy zmizelých osob a mučení ze strany bezpečnostních sil. „Přestat s těmito praktikami je podmínkou pro obnovení důvěry mezi vládou a společností,“ uvedla delegace.

Na adresu opozice EU prohlásila, aby udržela pokojný průběh demonstrací a jasně se distancovala od těch lidí, kteří používají násilí.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier je přesvědčený, že je stále naděje na politické řešení krize. Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius vyzval k pokračování v dialogu. „Násilí a radikalizace nemohou být odpovědí na tužby ukrajinského lidu,“ řekl ministr.

Situace v zemi zůstala v neděli napjatá. Ústupky ze strany politického vedení neuspokojily demonstranty, kteří trvají na předčasných prezidentských volbách a dalších požadavcích. Skupiny lidí napadaly státní budovy, což někdy provázely střety s policií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek