Bavorská CSU chce stíhat rozpočtové hříšníky odchodem z eurozóny

14.11.2013
čtk

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) v koaličních jednáních o vytvoření příští německé vlády prosazuje, aby státy, které nezvládají plnit své rozpočtové povinnosti, odešly z eurozóny. Uvedl to server Spiegel Online s odvoláním na pracovní dokument jedné z vyjednávacích skupin konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD). CDU i SPD tento požadavek odmítají, pro kancléřku Angelu Merkelovou to ale podle serveru znamená, že sesterská CSU ani v budoucnu nehodlá přistoupit na její proevropský kurz.

„CSU se zasazuje o to, aby členské státy, které v dohledné době nebudou schopné plnit kritéria stability maastrichtské smlouvy, dostaly možnost eurozónu přechodně opustit,“ stojí v protokolu. Tato formulace je podle Spiegelu ve srovnání s tradičním tónem Mnichova k tomuto tématu velmi umírněná. Poselství je ale podle serveru jasné: předlužené země z jihu Evropy by měly z měnové unie vystoupit. CSU podobný návrh jednohlasně schválila už loni na svém stranickém sjezdu.

V dokumentu se bavorští konzervativci vyslovují také pro zmenšení Evropské komise. „Musí dojít ke koncentraci rezortů. Kabinety takové velikosti jsou už jen v Africe, kde je nutné zohledňovat při skládání vlády všechny kmeny,“ uvedl stranický odborník na evropské otázky Thomas Silberhorn, který za CSU o evropských tématech vyjednává.

V přístupu k Evropské unii se při německých koaličních jednání spory nevyskytují jen v otázce nakládání s rozpočtovými hříšníky. Strany se zatím neshodly ani na požadavku CSU na vypsání celostátních referend o důležitých evropských tématech. Bavoři vystoupili také s nárokem na přenos některých kompetencí z Bruselu zpět na národní státy, což je v přímém rozporu s politickým kurzem, který razí šéfka CDU Merkelová.

Blok CDU/CSU drtivě zvítězil v zářijových parlamentních volbách, ve Spolkovém sněmu mu ale k nadpoloviční většině hlasů chybí pět mandátů. Jelikož konzervativci přišli o svého dosavadního koaličního partnera, liberální FDP, jednají o vytvoření velké koalice s druhou nejsilnější parlamentní frakcí, tedy s SPD. Už dříve strany ohlásily, že by rozhovory chtěly dokončit do konce listopadu. Koalice CDU/CSU a SPD pod vedením Merkelové v Německu vládla už v letech 2005 až 2009.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek