Plán: 50 miliard do fondu pro banky v zemích EU bez eura

27.09.2013
čtk

Problémové banky nejsou jen v zemích eurozóny. Evropská komise by chtěla vytvořit nový fond, který by pomáhal i dalším členům EU. Komise navrhuje využít již existující fond, který slouží jako pojistka pro případ problémů v platebních bilancích členských zemí. Fond měl původně kapacitu 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč). Zhruba 10 miliard eur již ale poskytl Maďarsku, Rumunsku a Lotyšsku.

Změnu v zaměření fondu by musely jednohlasně schválit všechny členské země EU. Jednomyslný souhlas je však podle agentury AP velmi nejistý, protože některé země se zdráhají přispívat na záchranu bank v jiných státech. Existují navíc obavy, že takováto podpora sníží tlak na ozdravování bankovního sektoru bez vnější pomoci.

Představitelé EU nicméně doufají, že dosáhnou příslušné dohody do konce letošního roku a že fond bude již na jaře příštího roku fungovat. Podle mluvčího Komise Simona O'Connora je zapotřebí, aby rozhodnutí o vytvoření fondu padlo ještě před revizí evropského bankovního sektoru, kterou na začátek příštího roku chystá Evropská centrální banka (ECB).

Bankám v EU chybí 70 miliard eur

Tato revize by měla odhalit nedostatky v kapitálovém vybavení evropských bank. Banky se budou potřebný dodatečný kapitál snažit získat na finančních trzích, pokud se jim to ale nepodaří, budou muset do hry vstoupit vlády.

Evropský bankovní úřad (EBA) již ve středu uvedl, že největších 42 bank v Evropské unii potřebuje podle odhadů zvýšit kapitál o 70,4 miliardy eur (1,8 bilionu Kč), aby splnilo nová pravidla kapitálové přiměřenosti, která vstoupí v platnost v roce 2019.

Samotná eurozóna si již dříve na pomoc problémovým bankám vytvořila záchranný fond ESM s kapacitou 500 miliard eur (téměř 13 bilionů Kč). Řada evropských bank se v posledních letech dostala do potíží v důsledku dluhové krize v eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek