Europoslanci schválili 1. krok k bankovní unii – jednotný dohled

13.09.2013
čtk

Evropský parlament (EP) dal dnes zelenou vzniku jednotného bankovního dohledu, tedy mechanismu, který Evropské centrální bance (ECB) umožní od roku 2014 kontrolu velkých bank v eurozóně. Vznik mechanismu je prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie, České republiky se ale netýká.

Bankovní dohled je součástí odpovědi EU na finanční krizi a měl by být pojistkou proti nestabilitě bank v eurozóně. Dalším krokem by měl být vznik mechanismu, který by banky přímo dokázal z případných potíží dostat. O jeho podobě a vzniku by se měli ministři financí EU bavit v nadcházejících dnech v litevské metropoli Vilniusu.

Nový systém dohledu, který je klíčovou součástí bankovní unie, předpokládá přenesení významných pravomocí bankovního dohledu z národní úrovně na úroveň EU, do rukou Evropské centrální banky (ECB). Týká se přibližně 150 velkých bank zemí eurozóny a těch zemí, které chtějí být součástí bankovní unie a jednotnému bankovnímu dohledu se podrobit.

Hlasování v Evropském parlamentu o tomto důležitém bodě muselo být odloženo až na včerejšek, protože legislativci doladili dohodu s ECB o transparentnosti rozhodování při dohledových pravomocích až na začátku tohoto týdne.

Nový systém zahrnuje přenesení významných pravomocí bankovního dohledu z národní úrovně na unijní úroveň, proto europoslanci i jejich národní kolegové v některých členských zemí unie trvali na posílení demokratického dohledu nad rozhodováním centrální banky. Posílena má být i role Evropského orgánu pro bankovnictví ve vztahu k ECB, i zlepšení jeho schopnosti provádět zátěžové testy a získávat informace. Poslanci včera také prosadili také, aby se nečlenové eurozóny mohli účastnit rozhodovacího procesu jako rovnocenní partneři.

Krok EP přivítal předseda Evropské komise José Barroso. Připomněl, že představa komise o podobě mechanismu pro pomoc bankám v potížích je na stole od července. „Je zásadní, abychom to dokončili ještě pohotověji,“ uvedl s tím, že vítá rovněž podporu, kterou mnozí europoslanci vyjádřili k návrhu, aby se potřebné kroky dokončily ještě za jeho komise, tedy do konce května 2014.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek