Na Gibraltaru to stále vře. Španělští rybáři demonstrovali na lodích

19.08.2013
čtk

Situace na jižním cípu Pyrenejského poloostrova se o víkendu dál vyhrotila. Po sporu mezi Španělskem a Británií o hraniční kontroly na území Gibraltaru z minulého týdne se tentokrát rozhořely vášně mezi španělskými rybáři a britskou vládou kvůli umělému útesu.

Španělští rybáři dnes na desítkách lodí vypluli demonstrovat proti umělému útesu, který se u břehů Gibraltaru rozhodla vybudovat vláda tohoto britského území. Umělý útes pošramotil již tak napjaté vztahy mezi Madridem a Londýnem, které vedou o Gibraltar letitý spor.

Rybáři se obávají, že se jim o útes – zhruba sedm desítek betonových bloků s občas vyčnívajícími kovovými pruty – zachytí sítě. Vláda Gibraltaru v čele s Fabianem Picardem stavbu hájí tím, že má pomoci podpořit růst rybí populace.

Na demonstrující rybáře ve sporných vodách dohlížela plavidla španělské civilní gardy a gibraltarské policie. Podle agentury AFP do sporných vod vyplulo 38 lodí, agentura AP však hovoří o 60 plavidlech. Zatímco na španělských březích rybáře podporovaly desítky lidí, na území enklávy mávalo britskými a gibraltarskými vlajkami kolem 500 demonstrantů. Rybáři ve vodách setrvali asi hodinu. K vážným incidentům prý nedošlo.

Spor o útes a o hraniční kontroly, které Madrid zavedl v reakci na údajné zásahy Británie do práv španělských rybářů, je vyhrocením letité pře o území na jižním cípu Pyrenejského poloostrova nedaleko afrických břehů. Španělsko bylo nuceno postoupit Gibraltar Británii v roce 1713 na základě Utrechtské smlouvy, která ukončila války o španělské dědictví. Madrid tvrdí, že vydalo pouze známou skálu s městem na jejím úpatí, ne však okolní teritoriální vody a vzdušný prostor. Gibraltar si ale dělá nárok na vody v okruhu tří námořních mil (skoro šesti kilometrů).

O gibraltarském sporu si přečtěte víc v článku Španělsko chce vybírat za vstup z Gibraltaru 50 eur

Britský premiér David Cameron v pátek požádal EU, aby vyslala tým úředníků, který má prověřit legálnost španělských hraničních kontrol u Gibraltaru. Británie prý shromažďuje důkazy o tom, že kontroly odporují právu EU. Kvůli přísnějším španělským kontrolám se na hranici mezi oběma územími v minulých dnech tvořily několikahodinové fronty. Madrid tvrdí, že kontroly jsou nezbytné v boji proti pašování tabáku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek