FT: Detroit vzorem pro Evropu?

31.07.2013
Euroskop

Nejčtenějším komentářem internetového vydání prestižního deníku Financial Times (FT) byl tento týden článek s jasným a provokativním názvem „Evropa by měla nechat své beznadějné případy zbankrotovat“. Není divu, neboť kontroverzní otázka, zda by nebylo lepší nechat dlužníky padnout, se line celým průběhem evropské dluhové krize.

Nic neukazuje podle autora komentáře propastný rozdíl v chápání ekonomického života mezi Evropany a Američany tak jasně jako bankrot amerického Detroitu a firmy GM Motors. Možnost, že podnik může padnout, přitom podle něj není známkou slabosti, ale síly. „Jestliže Evropa – a obzvláště eurozóna – chce vyjít z krize, měla by převzít americký styl přísné lásky,“ píše komentátor.

Krach Detroitu ani GM Motors přitom nebyla žádná sranda. Závazky automobilky, které podléhaly restrukturalizaci, dosahovaly závratných 172 miliard dolarů. Dluhy jejího sídelního města se odhadují na 20 miliard dolarů. Mnoho lidí tak čekala bolestivá rána, když přišli o své dlouholeté úspory a investice.

Na druhou stranu západní břeh Atlantiku podle komentáře v prestižním deníku „doplňuje tvrdost láskou“. Pád do bankrotu tam neznamená konec, ale dává šanci na nový začátek. Americké hospodářství vděčí tomuto „odpouštějícímu přístupu“ za svou dynamiku, píše FT.

Naopak Evropané dávají bankrotu velmi temný morální odstín. Tradičně platí, že kdo jednou dovedl firmu k platební neschopnosti, získá nálepku nedůvěryhodné osoby. Taková „kulturní alergie“ ale vede podle FT k menší ochotě riskovat a jako v případě současné krize i k nákladnému zachraňování dlužníků pomocí veřejných peněz.

Realita nakonec přinutila Evropany od svých představ ustoupit. Řecký státní dluh byl po mnoha měsících průtahů restrukturalizován, i když s mnohem většími ztrátami než by akce vyvolala na počátku. A na Kypru bankovní ztráty postihly i investory a velké vkladatele. Evropa ale za zpoždění musela zaplatit chybějícím růstem v době, kdy Spojené státy již opustily krizi a znovu nastartovaly ekonomiku, konstatuje komentátor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek