Chorvati vstup do EU podporují, bojí se ale zdražování

11.06.2013
čtk

Tři týdny před vstupem Chorvatska do Evropské unie je o správnosti tohoto kroku přesvědčeno 61 procent jeho obyvatel. Podle agentury APA to vyplývá z průzkumu, který provedlo zastoupení EU v Záhřebu. Při loňském oficiálním referendu o připojení k unii, které je stanoveno na 1. července, tento krok podpořilo 66 procent hlasujících.

Podle poslední sondáže unijního zastoupení vyjádřilo pozitivní názor na EU 46 procent dotázaných, naopak negativní mínění na ni má 29 procent. Anketa ale odhalila velmi malou informovanost Chorvatů o unii. Plných 70 procent respondentů přiznalo, že si o ní sami informace nevyhledávají.

Z této neznalosti také vyplývá, že každý druhý Chorvat je přesvědčen, že vstup do unie automaticky znamená začlenění do schengenského prostoru volného pohybu, který znamená cestování bez pasových kontrol mezi členskými státy Schengenu. Chorvatsko ale zatím nemá stanoven termín, kdy by tento prostor mohlo rozšířit.

Průzkum také ukázal, že Chorvaté moc slavit vstup do EU nechtějí. Podle 42 procent dotázaných by se za to neměly vyhazovat peníze. Pouhých sedm procent je přesvědčeno, že je to dobrá příležitost pro oslavy, včetně ohňostrojů a různých koncertů. Vedení státu plánuje velkou slávu v centru hlavního města Záhřebu, na niž budou pozváni představitelé všech 27 členských zemí unie a sousedů Chorvatska.

Pokud jde o obavy z přistoupení k Evropské unii, týkají se hlavně ekonomiky. O tom, že zemi čeká zdražování, je přesvědčeno 58 procent účastníků sondáže. Tři čtvrtiny z nich jsou názoru, že chorvatské hospodářství na vstup není připraveno. Podle 67 procent dotázaných je na vstupu nejpozitivnější možnost zaměstnání v ostatních zemích EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek