Německo pomůže vedle španělských i portugalským a řeckým firmám

10.06.2013
čtk

O německou pomoc pro své malé a střední podniky se po Španělsku hlásí i Portugalsko a Řecko. Berlín je ochoten zajistit firmám v zemích jižní Evropy zasažených dluhovou krizí levné úvěry, tyto státy ale budou nejprve muset založit vlastní státní agentury jako protějšky německé rozvojové banky KfW. Řekla to o víkendu mluvčí německého ministerstva financí.

Berlín na počátku týdne oznámil, že poskytne malým a středním podnikům ve Španělsku zhruba jednu miliardu eur (25,7 miliardy Kč) jako součást kroků Berlína v boji s nezaměstnaností v jižní Evropě. Banka KfW dodá španělským firmám úvěry v hodnotě asi 800 milionů eur a další peníze poskytne na podporu kapitálové struktury těchto podniků.

Mluvčí ministerstva potvrdila zprávu německého týdeníku Wirtschaftswoche, podle níž mají zájem o tuto podporu i Portugalsko a Řecko. „Musíme uspět v řešení akutních problémů financování firem, které mají dobrý podnikatelský model a dobré vyhlídky na růst,“ uvedla mluvčí. „Už jsem svému portugalskému kolegovi řekl: To všechno můžete mít taky,“ uvedl podle týdeníku ministr financí Wolfgang Schäuble.

Malé a střední firmy v zemích eurozóny zasažených krizí mají problémy dostat se k bankovním úvěrům, což prohlubuje tamní ekonomický propad a má ničivý vliv na zaměstnanost. Německo chce přes KfW poskytovat půjčky jejím sesterským institucím v daných zemích, které by pak byly schopny poskytovat úvěry na investice v domácí ekonomice.

Jihoevropské firmy by díky německé pomoci mohly těžit z nízkých úrokových sazeb v eurozóně. Německo by si tím mohlo zlepšit pověst v jižní Evropě, kde jej veřejnost obviňuje, že za svou pomoc v dluhové krizi vyžaduje brutální škrty vládních výdajů a drastické reformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek