Zeman chce volby do Sněmovny a europarlamentu v jednom termínu

27.03.2013
čtk

Prezident Miloš Zeman chce příští rok vypsat volby do Sněmovny a do Evropského parlamentu v jednom termínu. Důvodem je úspora nákladů na organizaci voleb i šance na vyšší účast voličů zejména u evropských voleb. Zeman to dnes řekl novinářům v Brně.

„Až nastane ona ústavní povinnost prezidenta vypsat termín voleb do Poslanecké sněmovny, pak, za předpokladu, že volby nebudou předčasné, vypíši tento termín tak, aby se shodoval s termínem evropských voleb,“ řekl Zeman.

Poslední směrnice Evropské unie podle Zemana spojení termínů umožňuje. Zeman své rozhodnutí o volbách zmínil v souvislosti s blížící se návštěvou předsedy Evropské komise Josého Barrosa v Praze, který by měl dorazit 2. dubna.

Spojení termínů voleb prosazuje také sociální demokracie. Podle jejího šéfa Bohuslava Sobotky by tím stát ušetřil několik stovek milionů korun. Díky spojené kampani by volby přišly levněji také politické strany.

Na volby do Evropského parlamentu jsou obvykle stanoveny čtyři dny, konkrétní den si v rámci tohoto rozmezí vyberou státy samy. Zatím poslední variantou je termín od 22. do 25. května. V ČR se tradičně volí v pátek a v sobotu, v tom případě by se zde volby mohly konat 23. a 24. května 2014.

Poslední volby českých europoslanců se konaly počátkem června 2009, a to samostatně. S více než 31 procenty hlasů je vyhrála ODS a obhájila devět mandátů. Druhá ČSSD získala díky zhruba 22 procentům hlasů sedm evropských poslanců. KSČM se 14 procenty dostala čtyři křesla. KDU-ČSL si s podporou osmi procent voličů zachovala dva mandáty v Evropském parlamentu. K volbám před čtyřmi lety přišlo kolem 28 procent voličů, stejně jako při prvních českých eurovolbách v roce 2004. Po volbách v příštím roce ČR kvůli vstupu Chorvatska do EU a změnám daných lisabonskou smlouvou ztratí jednoho europoslance, bude jich mít 21.

O roce 2014 se často hovoří jako o supervolebním. Nejprve lidé rozhodnou o složení Poslanecké sněmovny a o českých zástupcích v Evropském parlamentu. Na podzim 2014 pak zemi čekají obecní volby a dvoukolový výběr senátorů ve třetině obvodů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek