Obama vyzval k uzavření dohody o volném obchodu s EU

13.02.2013
Euroskop

Prezident Spojených států amerických Barack Obama v úterý vyzval k uzavření rozsáhlé dohody o volném obchodu s Evropskou unií. Pokud se odvážný pokus vydaří, obsáhne pakt dvou ekonomických obrů přibližně polovinu světového obchodu.

„Dnes večer oznamuji, že zahájíme jednání o rozsáhlém transatlantickém partnerství v obchodě a investicích s Evropskou unií, protože volný a férový obchod přes Atlantik podpoří vznik milionů dobře placených amerických pracovních míst,“ řekl Obama v Kongresu při každoročním proslovu o stavu Unie.

USA a EU v současnosti mají nejrozsáhlejší obchodní výměnu na světě. Současně však jednu z nejkomplikovanějších. Čtyři státy EU – Německo, Francie, Británie a Itálie, jsou dokonce v první desítce nejdůležitějších obchodních partnerů USA .

Oba břehy Atlantiku čelí pomalému hospodářskému růstu a tvrdé konkurenci Číny a dalších ekonomických tygrů. Tradiční partneři „starého světa“ se proto v roce 2011 rozhodly posílit vzájemné ekonomické vazby.

Evropští lídři na setkání minulý týden stanovili vyjednání obchodní dohody s USA za jednu z hlavních ekonomických priorit vedle upevnění hospodářských pout s Kanadou a Japonskem.

Většina celních sazeb ve vzájemném obchodu je poměrně nízká, hlavní překážkou pro uzavření smlouvy tak budou netarifní bariéry, například regulatorní rozdíly pro potravinářské a chemické produkty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek