Stav španělské ekonomiky se podle Draghiho zlepšuje

13.02.2013
čtk

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi vystoupil ve španělském parlamentu a zákonodárcům oznámil, že stav španělské ekonomiky se postupně zlepšuje a země je na cestě k hospodářskému zotavení. Kurz eura po jeho slovech zpevnil k dolaru a smazal ztráty vůči japonskému jenu.

Draghi se rovněž vyjádřil ke kurzům měn a řekl, že směnné kurzy jsou důležité jak pro hospodářský růst, tak pro cenovou stabilitu. Finanční trhy otázku směnných kurzů teď sledují velmi bedlivě, protože některé země začínají vyžadovat, aby mohly kurz své měny ovlivňovat.

Španělsko se potýká s krizí v bankovním sektoru a loni se spekulovalo, že bude další zemí eurozóny, která bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc. Tu ale Madrid vždy odmítal a tvrdil, že ji přijme pouze za podmínky, že pro něj taková pomoc bude přínosná.

Euro se vůči dolaru po slovech šéfa ECB prodávalo za zhruba 135,40 JPY a proti předchozímu závěru ztrácelo asi 0,8 procenta. Během dne byly ztráty ještě vyšší. K dolaru naopak vykazovalo růst o 0,2 procenta na 1,3434 USD, předtím bylo ve ztrátě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek