Euroskupina jednala o příliš silném euru. Téma ale přesunula na schůzku G20

12.02.2013
čtk

Ministři financí eurozóny se v rámci včerejšího setkání tzv. euroskupiny zabývali otázkou směnných kurzů. Na ničem konkrétním se ale neshodli a téma přenechali schůzce nejdůležitějších zemí světa G20. Ta se bude koncem tohoto týdne konat v Moskvě. Ministři měli na programu i pomoc Kypru, žádné další podrobnosti ale neprojednávali. Chtějí nejprve zjistit, zda Kypr dostatečně bojuje s praním špinavých peněz.

Téma směnných kurzů se dostalo na program jednání Euroskupiny kvůli naléhání Francie. Její prezident François Hollande řekl, že kurz eura je příliš silný a že je nutné proti tomu zasáhnout. Hollande navrhl, aby měla eurozóna stanoven cílový kurz, který by pro ni byl ve střednědobém výhledu ideální. S návrhem ale narazil u Němců.

„Bylo to součástí jednání. Závěr je takový, že by se o tom o víkendu mělo jednat na schůzce G20,“ řekl po schůzce ministrů předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Mezi ministry přitom nepanuje v této otázce shoda; zatímco Francouzi chtějí proti silnému kurzu eura zasáhnout, například rakouská ministryně Maria Fekterová řekla, že by o kurzech měly rozhodovat tržní mechanizmy.

Francie ale trvá na svém a tvrdí, že k obnově stability směnných kurzů je možné využít všech dostupných nástrojů. Ministr financí Pierre Moscovici po schůzce řekl, že by se žádná možnost neměla předem vylučovat. Své kolegy proto vyzval, aby proti přílišné kolísavosti kurzu eura začali něco dělat.

„My skutečně musíme přistoupit k rázným krokům, a to na mezinárodní úrovni, abychom obnovili stabilitu. Využít lze všech dostupných nástrojů, ovšem koordinovaně,“ řekl Moscovici novinářům.

„Mně ta otázka připadá velmi zajímavá. Před rokem se všichni ptali, alespoň tedy zde v Bruselu, zda euro přežije. Jak vidím, tak dnes je podle některých lidí euro zase příliš silné,“ řekl lucemburský ministr financí Luc Frieden. „Takže to je ta nejlepší známka, že euro existuje, přežije a že je to stabilní měna,“ dodal.

Dijsselbloem řekl, že nic dalšího k pomoci Kypru se neprojednávalo. Ministři ale navrhli vypracovat soukromou studii, která by dala odpověď na otázku, zda Kypr učinil dost pro boj s praním špinavých peněz. To je totiž základní podmínka, aby země mohla slíbenou pomoc čerpat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek