Barroso: Hrozba rozpadu eurozónu byla zažehnána

08.01.2013
čtk

Rozpad eurozóny již nehrozí a v letošním roce už nebude mít žádný smysl ani debata, zda přežije euro. Řekl to v pondělí předseda Evropské komise José Barroso. Finanční trhy loni o rozpadu eurozóny hojně spekulovaly, než v létě proti takovým úvahám zakročil prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Já myslím, že můžeme říci, že ta existenční hrozba proti euru už byla v zásadě zažehnána, řekl Barroso na tiskové konferenci ve svém rodném Portugalsku. V roce 2013 už zde nebude otázka, zda se euro zhroutí, anebo ne, dodal podle agentury Reuters šéf Evropské komise.

Draghi proti dluhové krizi rázně zakročil v červenci, kdy pronesl dnes už památné dvě věty: V rámci svého mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro. A věřte mi, bude to opravdu stačit, vzkázal z Londýna Draghi.

Finanční trhy na slova šéfa ECB reagovaly okamžitě a trvale. Spekulace na rozpad eurozóny téměř vymizely, zpevnil kurz eura a především se snížil výnos dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Ukázalo se také, že členské země eurozóny jsou ochotny se postavit za krachující Řecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek