V pátek přijedou na Kypr jednat o pomoci zástupci EU a MMF

08.11.2012
čtk

V pátek přijedou na Kypr zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby obnovili jednání o podmínkách případné finanční pomoci středomořské zemi. Oznámil to dnes mluvčí kyperské vlády Stefanos Stefanu. Kypr je postižen dopady řecké dluhové krize a v červnu požádal EU o záchranný úvěr.

Trojka zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF bude v jednáních klást důraz na snížení mezd ve štědře odměňovaném veřejném sektoru, zrušení indexace mezd, důchodovou reformu, privatizaci a vytvoření konsolidační instituce, která skoupí špatná aktiva bank. Zdroj z kyperského ministerstva financí agentuře Reuters řekl, že jednání by se mohla protáhnout na celý víkend.

Kypr má velké problémy se svými dvěma největšími bankami, které požádaly stát kvůli odpisu svých řeckých pohledávek o pomoc. Země rovněž potřebuje peníze k pokrytí rozpočtového deficitu. Očekává se, že záchranný úvěr by mohl přesahovat sumu deseti miliard eur (254 miliard Kč).

Kyperská ekonomika napojená na propadající se Řecko se nachází v hluboké recesi. Evropská komise dnes předpověděla, že hrubý domácí produkt Kypru letos klesne o 2,3 procenta a příští rok o dalších 1,7 procenta. Ještě na jaře komise odhadovala pro příští rok oživení o 0,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek