Spiegel: záchranný fond má mít 2 biliony eur

23.09.2012
čtk

Eurozóna plánuje zvýšení kapacity záchranného fondu ESM na dva biliony eur. V současnosti má 500 miliard eur. Napsal to německý týdeník Der Spiegel. Více peněz má pokrýt případné potřeby Itálie a Španělska, které se během krize v eurozóně dostaly do velkých problémů.

Podle německého týdeníku by měl fond nově sloužit zejména k nákupu těch nejrizikovějších dluhopisů, které Španělsko či Itálie vydaly. Nákupu by se prostřednictvím fondu mohli účastnit i soukromí investoři, jejichž riziko by proti současnosti bylo nižší, protože by jej nenesli celé sami. Právě obavy investorů z prohlubování krize v eurozóně stojí za nárůstem nákladů na obsluhu státního dluhu u některých zemí platících eurem.

S plány na navýšení kapacity ESM prý souhlasí i jinak skeptičtí Němci. Konečnou dohodu eurozóny ovšem tentokrát blokují Finové. Ti se domnívají, že takový krok by znamenal obrovský zásah do smlouvy o vzniku záchranného fondu, který by si vyžádal souhlas národních parlamentů.

Pokud bude moci fond ESM využívat stejné postupy pro zapojení soukromého kapitálu jako jeho předchůdce EFSF, bude moci dosáhnout kapacity dvou bilionů eur bez zvýšení příspěvků členských zemí eurozóny, upozornila agentura Reuters.

Mluvčí německého ministerstva financí podle listu Spiegel uvedla, že cílem je, aby ESM disponoval podobnými instrumenty jako jeho předchůdce EFSF. V Bruselu se o tom nyní diskutuje, dodala. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě listu odmítl vyjádřit.

Vedení ESM se poprvé sejde 8. října v rámci jednání ministrů financí, takzvané Euroskupiny. Umožňuje to příznivý verdikt německého ústavního soudu, který zkoumal, zda Německo může přijmout ESM a fiskální pakt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek