Agentura Fitch zhoršila rating devíti italských bank

29.08.2012
čtk

Ratingová agentura Fitch zhoršila uvěrové hodnocení devíti středně velkých bank v Itálii. Důvodem jsou zhoršující se podmínky pro financování, které jsou důsledkem pokračující hospodářské recese v zemi.

Agentura předpokládá, že italská ekonomika letos klesne o 1,9 procenta a v příštím roce bude stagnovat. Snížení ratingu se týká například společností Banca Popolare di Milano, Banca Carige či Banca Popolare di Vicenza. Většina bank si navzdory snížení udržela rating v investičním pásmu, napsala agentura Reuters.

Italský bankovní sektor je nyní pod tlakem kvůli dluhové krizi v eurozóně. Italská ekonomika se již rok potýká s recesí, v letošním druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 0,7 procenta. Italský premiér Mario Monti nicméně tento měsíc uvedl, že problémy italské ekonomiky již nejsou tak závažné jako před rokem. Dodal, že současná krize se v některých směrech blíží ke konci.

Itálie má nyní podle Montiho v Evropě větší důvěryhodnost i vliv, a to díky svým reformám. Premiér upozornil, že tyto reformy sice nepodpoří italskou ekonomiku bezprostředně, ale umožní rychlejší pokles úvěrových nákladů, což usnadní začátek hospodářského oživení v Itálii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek