Spiegel: ECB tajně připravuje stropy pro úroky z problematických dluhopisů

23.08.2012
Euroskop

Evropská centrální banka připravuje plán, jak snížit rostoucí výnosy z dluhopisů periferních zemí eurozóny, především Španělska a Itálie. Podle informací portálu Spiegel on-line centrální bankéři tajně diskutují o zavedení stropů, nad něž nenechají úroky ze státních cenných papírů vystoupat.

ECB nyní čeká jedno z nejtěžších rozhodování její historie, a to jak zasáhnout ve prospěch italských a španělských dluhopisů. Výnosy z těchto cenných papírů dlouhodobě stoupají a blíží se neudržitelné hodnotě.

Podle informací Der Spiegel získalo mezi centrálními bankéři značnou podporu zavedení pevných stropů pro úroky zmiňovaných dluhopisů. V případě, že by tyto limity byly na finančních trzích překročeny, začala by banka dotčené cenné papíry nakupovat. Tím by rostoucí úroky opět stlačila pod stanovené stropy.

Vzorem plánu je akce švýcarské centrální banky, která veřejně vyhlásila, že nenechá kurz franku vystoupat nad hranici 1,2 za euro a tento cíl i přes značné náklady dlouhodobě drží.

Německo je proti

Proti myšlence se však staví zástupci německé vlády i Bundesbanky. Zvažovaný plán označil za „problematický mluvčí ministerstva financí.

Proto se objevila nová varianta, která se od původního plánu liší tím, že stanovenou hranici by ECB držela v tajnosti. Podle zdrojů deníku Die Welt myšlenka získala silnější podporu než původní záměr.

Veřejně známé stropy mají však podle některých analytiků výhodu, protože můžou odstrašit spekulanty před útoky na dluhopisy slabých států. Kritici naopak poukazují na to, že investory bude pevná hranice lákat k tomu, aby se pokusili o její prolomení.

O pomoci předluženým zemím bude jednat Rada ECB na zasedání 6. září. Média již nyní předpovídají, že banka patrně s nákupem bondů začne. Zásadní bude nicméně to, jaké podmínky pro ně stanoví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek