Merkelová odmítá výrazné posílení záchranného fondu eurozóny

26.01.2012
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla požadavek na výrazné posílení evropského záchranného fondu. Naznačila však, že mezi Evropskou unií a Spojenými státy by měl fungovat volný obchod. Merkelová to řekla na úvod výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. To se věnuje hlavně hospodářské recesi a dluhové krizi v eurozóně.

Po citelném posílení akceschopnosti evropského záchranného fondu volají některé země a také například Mezinárodní měnový fond (MMF). Jeho ředitelka Christine Lagardeová naznačila, že by vedle sebe mohl fungovat jak nynější Evropský fond finanční stability (EFSF), tak připravovaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Merkelová ale vyjádřila odhodlání problémy eurozóny řešit a postavit se za společnou evropskou měnu. Euro garantujeme, ale nechceme slibovat něco, co nemůžeme splnit, řekla.

Evropě chybí politické struktury

Evropa ale podle kancléřky postrádá politické struktury, které by umožnily, že euro bude správně fungovat. Problémy se podle Merkelové hromadily řadu let, a proto nelze čekat, že se je podaří odstranit jedním rozhodnutím. Jak dlouho problémy přetrvají a jakým způsobem se mají řešit, ale nesdělila.

Fórum v Davosu potrvá do neděle a zúčastní se ho kolem 2600 politiků, ekonomů a ředitelů firem z celého světa. Většina z nich přiznává, že Německo je pod vedením kancléřky Merkelové odhodláno prosadit změny, které eurozónu posílí a zabrání jejímu rozpadu. Kolaps eurozóny by měl zřejmě dalekosáhlé dopady na globální ekonomiku.

Optimistická kancléřka

Merkelová v zahajovacím projevu mimo jiné vyzvala Evropskou unii, aby se chovala víc jako centrální vláda pro celý region. Chci říci, že my jsme připraveni dělat víc. Už žádné výmluvy. To je důležité, protože jinak budeme dál ztrácet důvěryhodnost, řekla. Ačkoli Německo teď nevidí důvod, aby se zvyšoval objem připravovaného fondu ESM, evropští lídři se dohodli, že v březnu se touto otázkou budou znovu zabývat.

Učinili jsme kroky, které nás přibližují k fiskální unii. Můžeme to ale dělat rychleji a rozhodněji, poznamenala Merkelová. Navzdory pesimismu, který tíží některé účastníky fóra, se Merkelová snažila nastolit optimistický tón. Evropa bude (pro zahraniční investory) atraktivnější, až překonáme tuto krizi eurozóny. A já jsem si jista, že to zvládneme, řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek