Kapacita EFSF a ESM zatím zůstane 500 miliard eur

20.01.2012
čtk

Souhrnná kapacita obou evropských záchranných fondů, tedy Evropského fondu finanční stability (EFSF) a Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), zatím zůstane půl bilionu eur (zhruba 12,7 bilionu Kč). Předpokládá to návrh smlouvy, který cituje agentura Reuters. Smlouva upraví vznik stálého mechanismu ESM, který nahradí dočasný fond EFSF.

O návrhu smlouvy, která upraví fungování stálého mechanismu ESM, se bude jednat na pondělní schůzce ministrů financí eurozóny. Podle zdrojů je pravděpodobné, že lídři EU návrh schválí na summitu 30. ledna. Pokud půjde vše hladce, mohl by v 17 zemích eurozóny bez začít ratifikační proces. Stálý mechanismus ESM by měl fungovat od července.

Smlouva o fungování ESM začne podle návrhu platit ve chvíli, kdy ji schválí země, které do fondu vložily 90 procent kapitálu. Původní podmínky přitom počítaly s 95 procenty. Maximální úvěrová kapacita ESM je 500 miliard eur, včetně zbylých zdrojů EFSF, píše se v návrhu. Ze zdrojů EFSF, jehož úvěrová kapacita činí 440 miliard eur, se hradila pomoc Irsku a Portugalsku. Splní-li Řecko dohodnuté podmínky, stejný fond by měl také poskytnout druhý záchranný úvěr Aténám.

Pokud eurozóna zkombinuje úvěrovou kapacitu všech záchranných fondů a dalších mechanismů, bude mít k dispozici asi bilion eur (více než 25 bilionů Kč). Finanční trhy, stejně jako některé mimoevropské země, eurozónu opakovaně vyzvaly ke zvýšení kapacity záchranných fondů. Tomu se však brání Německo do fondů přispívá ze všech členských zemí zdaleka nejvíce. Dosavadní zdroje EFSF jsou podle Němců dostačující.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek