Kypr zvažuje, zda požádá ECB o finanční pomoc

08.09.2011
čtk

Kyperská vláda zvažuje, zda požádá Evropskou centrální banku (ECB) o odkup kyperských státních dluhopisů. Podobně již ECB pomohla Řecku nebo Itálii. Cílem intervencí bylo snížit jejich výnosy.

Shodli jsme se na tom, že je to záležitost, kterou je třeba zvážit, řekl ministr financí Kikis Kazamias, který o tématu diskutoval s guvernérem centrální banky. Ministerstvo ale popřelo, že jednou z možností jsou odkupy dluhopisů od kyperských bank.

Kyperské banky utrpěly v prvním pololetí ztráty kvůli účasti v programu výměny řeckých dluhopisů, která je součástí dohody o poskytnutí dalšího úvěru Řecku. Banky musí počítat se ztrátami v hodnotě až 500 milionů eur.

Výnosy kyperských dluhopisů na sekundárních trzích v posledních měsících výrazně vzrostly, což byla reakce na opakované snížení ratingu země. Ratingové agentury k němu sáhly kvůli zhoršení fiskální situace země v důsledku expozice jejího bankovního sektoru vůči Řecku.

Domácí politické otřesy

Situaci Kypru ještě zhoršila červencová exploze v jednom z muničních skladů, která zdevastovala největší kyperskou elektrárnu. Polovina ostrova se tak ocitla bez elektřiny, kterou bylo nutné začít dovážet.

Kyperský prezident Demetris Christofias začátkem srpna obměnil vládu a tehdy řekl, že Kypr zatím o zahraniční finanční pomoc žádat nemusí.

Kypr už snížil platy státních zaměstnanců a teď se chystá prosadit nová úsporná opatření, aby se vyhnul riziku dalšího snížení ratingu. Vláda chce uzákonit, aby veřejný deficit v roce 2012 klesl pod dvě procenta hrubého domácího produktu a v roce 2013 až na nulu. Letošní deficit má přesáhnout pět procent.

Jiné články

Požádá Kypr o finanční pomoc? Pravděpodobnost roste

Kypr: Opozice tlačí komunistickou vládu ke škrtům

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek