Nečas: Vláda nepodporuje harmonizaci přímých daní EU

19.08.2011
čtk

Česká vláda nepodporuje harmonizaci přímých daní v rámci Evropské unie. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Nečas, podle kterého jsou přímé daně důležitým prvkem konkurenceschopnosti členských států.

Podle premiéra však české výhrady k harmonizaci mnoho nezmění. Těžko můžeme zabránit skupině států, které by se rozhodly tyto kroky provést. My jsme ale přesvědčeni, že otázka daní je i otázkou konkurenceschopnosti, uvedl premiér.

Sladění přímých daní vychází z úterní schůzky kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Nicolase Sarkozyho, na které mimo jiné navrhli také ekonomickou vládu EU. Podle Sarkozy byli ministři financí osloveni, aby připravili návrh na zavedení jednotného daňového základu u daní z příjmu právnických osob. V Německu a Francii by tak mohly být daně sladěny od roku 2013. S návrhem souhlasí i Španělsko a Itálie.

Česká vláda se podle Nečase rovněž dívá skepticky na vydávání společných dluhopisů eurozóny. Pro ty země, které mají u svých dluhopisů slušnou nízkou úroveň úrokových sazeb, by to bylo velmi nevýhodné. Jde například o Německo, Nizozemsko nebo Rakousko, uvedl. Premiér zároveň upozornil, že Česko podporuje všechny kroky, které povedou k větší rozpočtové disciplíně evropských států. Diskuze o opatřeních k vynutitelnosti dodržování pravidel jde dobrým směrem. Pravidla musí být vymahatelná, uvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek