EK pro omezení rumunských pracovníků ve Španělsku

15.08.2011
Euroskop

Evropská komise schválila omezení volného pohybu rumunských pracovníků ze strany Španělska. Akceptovala tak vysvětlení Madridu z 28. června, podle kterého je restrikce obranou před vážným narušením pracovního trhu. V rámci EU se jedná o bezprecedentní opatření.

Jedná se o první případ, kdy vláda uplatnila ochrannou doložku, která je součástí přístupových smluv Rumunska a Bulharska z roku 2007. Členské státy mají nyní dva týdny na to, aby s krokem Madridu vyjádřily svůj nesouhlas. Tímto způsobem mohou omezení pozměnit, nebo zcela zrušit.

Přerušení volného pohybu krizi neřeší

Omezení volného pohybu reaguje na velmi specifickou situaci na pracovním trhu, komentoval opatření László Andor, komisař pro zaměstnanost a sociální otázky. Připustil však pochybnosti, pokud jde o reálné dopady opatření. Restrikce neřeší vysokou míru nezaměstnanosti, řekl komisař. Španělé by se naopak měli zaměřit na vytváření nových pracovních opatření, doporučil Andor v tiskové zprávě Komise.

Opatření nemá zpětnou platnost a nevztahuje se tedy na Rumuny a Bulhary, kteří už ve Španělsku pracují. Týká se pouze nových zájemců o práci a nezaměstnaných, kteří se počínaje dneškem registrují na pracovním úřadě. V případě, že ostatní státy opatření schválí, bude omezení platit až do konce příštího roku. Do té doby musí Madrid každé tři měsíce informovat Komisi o vývoji situace na pracovním trhu.

Přes 300,000 nezaměstnaných Rumunů

Španělská ekonomika, čtvrtá největší v EU, se v současnosti potýká s dvacetiprocentní nezaměstnaností. Krizí postiženou zemi v posledních dvou letech zasáhl masivní příliv rumunských dělníků. Zatímco před rozšířením EU jich v zemi pracovalo 388 tisíc, v roce 2010 už to bylo 823 tisíc. Předpokládá se, že celkem v zemi žije až 1 milion Rumunů, z toho třetina je bez práce. Ze zemí unie tak představují největší imigrační menšinu a po domácích Španělech druhou největší skupinu nezaměstnaných.

Proti Rumunsku nyní uplatňuje omezení volného pohybu 11 zemí unie, především v oblasti pracovního povolení. Samotné Španělsko patřilo v minulosti k 15 členským státům, které svůj pracovní trh nováčkům zcela otevřeli. Protože toto rozhodnutí nelze vzít zpět, platí pracovní omezení pouze formou klauzule. Situaci budeme pozorně sledovat, rozhodnutí je možné kdykoli zrušit, připustil možné zrušení pracovní bariéry mluvčí Komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek