FT: Eurozóna připomíná USA před pádem Lehman Brothers

05.08.2011
Euroskop

Krize eurozóny nebezpečně připomíná Ameriku před pádem Lehman Brothers. Evropě hrozí, že dluhová krize se vyvine v podobnou katastrofu, jakou rozpoutal pád americké banky v září 2008. Dusné léto se může proměnit v rozbouřený podzim,“ varuje Financial Times.

Financial Times vypočítává několik paralel:

  • Když začaly obtíže Řecka, mnozí politici a někteří investoři se snažili je bagatelizovat stím, že země je vzhledem ke globálním trhům malá, jelikož zahraniční investoři vlastní řecké dluhopisy za méně než 200 miliard eur. Podobně i banky Lehman Brothers a Bear Stearns saktivy vhodnotě 600 a 400 miliard dolarů byly považovány za malé vzhledem kamerickému finančnímu systému.

  • Na začátku obtíží evropští politici měli za to, že se jedná o problém likvidity, ne solventnosti a vinili zproblémů spekulanty. Proto opakovně lepili náplasti, které pouze oddalovali nutné řešení a pouze látali díry. O podobné záchranné plány se pokoušeli Američané vroce 2007 (super-SIV plán), stejně neúspěšně jako Evropané. Přestože každé nové oznámení o záchranné akci přinese krátkodobou úlevu, investoři dále volají po komplexnějším řešení.

  • To donutilo některé představitele eurozóny, aby připustili, že ačkoliv to dlouho popírali, řecký dluh bude muset být restrukturalizován a ne každému budou za každé situace poskytovat záchranné úvěry. Na jednu stranu je to rozumné, ale na druhou stranu se tím krize dostala na novou úroveň. Investoři překročili psychologický Rubikon – uvědomili si, že aktiva, která považovali za bezriziková, nyní představují riskantní investici.

  • Jak se dalo čekat, strach znákazy vzrostl. Tradiční investoři do dluhopisů zemí eurozóny, stejně jako držitelé dluhopisů amerických Fannie and Fredie Mae nebo hypotéčních aktiv oceněných ratingem AAA vroce 2008 nemají mnoho zkušeností shodnocením úvěrových rizik. Je pro ně proto těžké poznat, které státní dluhopisy jsou bezpečné. Dokonce málo investorů rozumí spletité síti vazeb mezi evropskými bankami a získání dat o expozici banky vůči určité zemi je obtížné.

  • Tím jak se šíří obavy, vrací se i další „strašidlo roku 2008 – rizika krátkodobého financování. Struktura systému eurozóny podporovala finanční instituce k tomu, aby se staly závislé na krátkodobém financování. Nyní roste riziko úprku kapitálu a krátkodobé financování může vyschnout, stejně jako se to stalo dolarovým investičním nástrojům vroce 2007 a bankám Lehman Brothers a Bear Stearns vroce 2008.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek