Italská razie v ratingových agenturách S&P a Moody’s

05.08.2011
čtk

Italské úřady včera provedly razii v kancelářích mezinárodních ratingových agentur Standard & Poor’s a Moody’s Investors Service, kde zabavily dokumenty. Zajímají je především cenové výkyvy akcií a dopady práce agentur na pokles domácího trhu. Moody’s i S&P svou práci hájí, s úřady však chtějí spolupracovat.

Cílem vyšetřování je prověřit, zda S&P a Moody’s respektují v Itálii platnou regulaci, komentoval vyšetřování hlavní prokurátor, Carlo Maria Capistro. Prokuratura zároveň požádala Consob, italský dohled nad finančním trhem, aby doložil řádnou registraci obou agentur.

Vyšetřování odstartovala stížnost dvou spotřebitelských skupin, kterým vadily dopady zpráv ratingových agentur na ceny akcií milánské burzy. První stížnost dostala agentura Moody’s už před rokem. Tehdy vydala zprávu o riziku nákazy italských bank v souvislosti s řeckou krizí. Druhá stížnost přišla letos v květnu na agenturu Standard & Poor’s, když hrozila snížením italského ratingu kvůli vysokému veřejnému dluhu.

Za naší prací a pověstí, stejně jako za prací a pověstí našich analytiků, si pevně stojíme, odpověděla na razii agentura S&P, podle které celá akce postrádá reálný základ. Podobně reagovala i Moody’s, která přijala plnou odpovědnost za všechny zveřejněné informace.

Prokurátoři také vyšetřují výprodej domácích aktiv. Ten proběhl 8. a 11. července uprostřed obav, že dluhová krize pohltí Itálii, třetí největší ekonomiku eurozóny. Cílem vyšetřování je zjistit, zda za poklesem cen nestojí plány hedgeových fondů. Stěžovatelů požadují prověřit případnou souvislost mezi poklesem cen a negativním komentářem, který k italským veřejným financím vydaly ratingové agentury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek