Trichet: Sázky na bankrot Řecka přinesou jen ztráty

28.07.2011
čtk

Finanční sázky na platební neschopnost Řecka jsou jistým způsobem, jak přijít o peníze. Řekl to prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Takové spekulace by byly jistým způsobem, jak prodělat, vzhledem k tomu, co se dohodlo minulý čtvrtek, řekl Trichet francouzskému listu Le Point. Přesto by Řecko mělo pokročit v zavádění nových opatření, jimiž by podpořilo ekonomiku. Trichet znovu kritizoval i ratingové agentury, které fungují na oligopolní bázi.

Lídři eurozóny se na mimořádném summitu v Bruselu minulý týden dohodli na podmínkách nové pomoci pro Řecko. Atény budou moci čerpat nových úvěr v objemu 109 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč), který doplní úvěr v rozsahu 110 miliard eur z loňského května.

Politici dohodu o pomoci Řecku prezentují jako známku nového odhodlání zastavit v Evropě dluhovou krizi. Velká většina analytiků v anketě agentury Reuters ale dohodu z minulého čtvrtka za zlom v dosavadním vývoji krize nepovažuje.

Trichet ujednání z Bruselu považuje za důležitá rozhodnutí pro finanční stabilitu eurozóny. Řecko na sobě ale podle Tricheta musí dál pracovat. Politici ale na summitu prý ani na vteřinu neuvažovali o tom, že by Řecko mělo vystoupit z eurozóny.

Důležitější než cokoli jiného – a to je naprosto zásadní – je teď to, aby Řecko znovu nabylo kontrolu nad svou ekonomikou. Aby Řecko samo zavedlo opatření k obnově rozpočtu, vládních účtů a konkurenceschopnosti. A to tak rychle a tak rázně, jak to jen bude možné, řekl Trichet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek