Moody’s prudce srazila rating Řecka

25.07.2011
čtk

Ratingová agentura Moody’s srazila hlavní rating Řecka o další tři stupně na známku Ca. Výhled ratingu zatím nestanovila. Podle Moody’s má Řecko ve střednědobém výhledu stále vážné problémy se solventností, a bankrot Řecka je tak podle agentury prakticky jistý.

Hlavní rating Řecka je teď pouhý jeden stupeň od nejnižší možné známky C, dosud byl na stupni Caa1. Moody’s reaguje na závěry mimořádného summitu členských zemí eurozóny, který se minulý týden konal v Bruselu a na němž byly dohodnuty podmínky pomoci zadluženému Řecku.

Z oznámeného programu EU a ze sdělení Ústavu pro mezinárodní finance, který zastupuje hlavní finanční instituce, je patrné, že pravděpodobnost vynucené výměny (řeckých dluhopisů), a tudíž i platební neschopnost, už se prakticky rovná 100 procentům, upozorňuje Moody’s.

Zástupci eurozóny se v Bruselu dohodli na záchranném programu, který Řecku pomůže snížit zadlužení. Zemi se tak uvolní podmínky splácení dluhů, část zátěže se navíc přesune na bedra soukromých investorů. Rozsah pomoci má být v rozsahu 109 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč) a vedle eurozóny se na ní bude podílet i Mezinárodní měnový fond. Finanční instituce přispějí částkou 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč).

Instituce přistoupí na výměnu řeckých dluhopisů i na zpětný odkup řeckého dluhu. V rámci výměny dluhopisů banky například dobrovolně sníží i hodnotu části řeckých cenných papírů o 21 procent. Moody’s teď počká, až Řecko provede výměnu dluhopisů. Teprve potom zemi přidělí nový rizikový profil, od něhož se bude odvíjet také případná změna ratingu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek