Kocourek jedná o hospodářské spolupráci s Bavorskem

11.07.2011
Euroskop

O nedávno založené Česko-bavorské pracovní skupině pro zlepšení přeshraničního poskytování služeb, pomoci bavorských komor v oblasti technického školství a spolupráci při satelitní navigaci bude dnes jednat ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v Mnichově s bavorským místopředsedou vlády a ministrem hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Martinem Zeilem.

„Věřím, že společné úsilí českých a bavorských zástupců povede k lepšímu porozumění a také k odstranění problémů a nejasností, na které mohou české nebo německé firmy narazit při přeshraničním poskytování služeb, řekl k setkání ministr Kocourek.

Vznik česko-bavorské pracovní skupiny je výsledkem březnové schůzky ministra Kocourka s ministrem Zeilem v Praze. Nová iniciativa umožní českým podnikům projednávat problémy, se kterými se potýkají při podnikání v Německu. Mezi ně patří například rozdílný daňový systém, jiný statut komor v SRN a v ČR nebo obava z vytváření filtrů k získání oprávnění k podnikání či poskytování služeb.

Německo je s 29 % celkového obratu českého zahraničního obchodu nejdůležitějším obchodním partnerem ČR. Bavorsko představuje z této hodnoty největší díl. Jeho podíl na celkovém obratu zahraničního obchodu se SRN činí 24,4 % (30,9 % vývozu a 17,3 % dovozu). V roce 2010 dosáhl celkový obrat zboží 13,9 mld. euro.

Ministr Kocourek se bude při návštěvě Bavorska zajímat i o konkrétní podobu spolupráce v oblasti technického školství. „Uvědomujeme si, že odborné a jazykové vzdělávání je jedním ze základních předpokladů pro udržení konkurenceschopnosti na trhu, tvrdí ministr Kocourek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle něj podporuje snahu motivovat studenty ke studiu německého jazyka prostřednictvím navázání přímého kontaktu s německými firmami, například v rámci exkurzí v jednotlivých firmách, odborných praxí nebo profesního poradenství.

Na závěr návštěvy Kocourek navštíví Německé centrum pro letectví a kosmonautiku, bavorský klastr satelitní navigace, bavorský klastr pro letectví a kosmonautiku a Aplikační centrum satelitní navigace v Oberpfaffenhofenu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek