Polsko si stěžuje u papeže na šéfa Rádia Maryja

27.06.2011
čtk

Na kněze Tadeusze Rydzyka si ve Vatikánu stěžuje polská vláda. Šéf vlivné rozhlasové stanice Radio Maryja, před několika dny na semináři v Bruselu řekl, že v Poslku panuje totalita a že ho neřídí Poláci.

Polské ministerstvo zahraničí v sobotu předalo Vatikánu diplomatickou nótu, kde protestuje proti tomu, že Rydzyk svým chováním škodí pověsti Polska. Polsko vedení katolické církve prosí, aby podniklo takové kroky, jež by mu zabránily dělat něco podobného i v budoucnu.

Polsku nevládnou Poláci

Tadeusz Rydzyk, člen řádu redemptoristů, před několika dny na semináři o obnovitelné energii v sídle Evropského parlamentu v Bruselu kritizoval současnou polskou vládu za to, že mu vzala státní dotace na jeden z jeho podnikatelských projektů. O Polsku mluvil jako o zemi, která není civilizovaná a kde panuje totalita.

V rozhovoru s polskou agenturou PAP také prohlásil, že tragédií je to, že od roku 1939 Polsku nevládnou Poláci. Vysvětlil, že nejde o krev ani příslušnost. Oni nemají polské srdce.

Otec ředitel proti Tuskovi

Podle premiéra Donalda Tuska z liberální Občanské platformy Rydzyk porušil zásadu, že se snažíme o své vlasti v zahraničí nemluvit špatně. Dodal ale, že i s takovými lidmi je třeba nějak žít, protože demokracie spočívá v tom, že každý má právo říkat i hlouposti.

Rydzyka se zastala největší opoziční strana, konzervativní Právo a spravedlnost bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Otec ředitel, jak se v Polsku Rydzykovi přezdívá, začátkem 90. let založil nacionálně-katolické Radio Maryja. Do mediálního koncernu patří ještě televize Trwam a list Nasz Dziennik. Na denním pořádku tu jsou útoky proti členům Tuskovy vlády, o nichž se mluví jako o zrádcích, podpoře Rydzykových médií se těší výhradně Kaczyńského Právo a spravedlnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek