Slovenská vláda podpořila vznik ESM, souhlas parlamentu nejistý

23.06.2011
čtk

Slovenská vláda ve středu souhlasila s navýšením záruk země v Evropském fondu finanční stability (EFSF) ze 4,37 na 7,72 miliardy eur (186,4 miliardy Kč). Ze záchranného fondu mohou získat pomoc země eurozóny na řešení svých finančních těžkostí. V roce 2013 jej má nahradit takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM), s jehož založením kabinet premiérky Ivety Radičové včera rovněž souhlasil. Oba materiály ještě musí schválit parlament, jehož souhlas ale není jistý.

Na založení záchranného fondu EFSF s plánovanou kapacitou 440 miliard eur se země platící eurem dohodly v loňském roce. Reálné úvěrové možnosti fondu jsou však nižší, protože celkem 190 miliard eur představuje rezerva, která slouží k tomu, aby si EFSF udržel nejvyšší možný rating AAA. Po zvýšení záruk ve všech zemích stoupnou možnosti fondu na 779 miliard eur, ani tentokrát však kvůli rezervě tuto úroveň mít nebudou.

Slovensko by mělo přispět 659,2 milionů eur

EFSF by měl za dva roky nahradit Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Ten bude moci půjčit až 500 miliard eur zemím platícím jednotnou evropskou měnou, které se ocitnou v problémech. Nástupce nynějšího fondu se z menší části vytvoří z hotovostních vkladů, o zbytek se postarají garance poskytnuté jednotlivými zeměmi. Slovensko by do mechanismu mělo přispět 659,2 miliony eur.

S těmito závazky však nesouhlasí druhá nejsilnější slovenská vládní strana Sloboda a solidarita. Bez liberální strany předsedy parlamentu Richarda Sulíka nemá koalice dostatek hlasů na schválení materiálů v Národní radě, ministr financí Ivan Mikloš proto ohlásil, že chce jednat také s opozicí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek