Španělé demonstrovali proti Paktu euro plus a úsporám

20.06.2011
čtk

Desetitisíce lidí demonstrovaly ve Španělsku zejména proti Paktu pro euro a proti způsobu, jímž se vláda snaží vypořádat s ekonomickou krizí. Podle protestujících pakt, zaměřený na zvyšování konkurenceschopnosti zemí Evropské unie, je sociálně necitlivý, neboť například umožňuje firmám snáze propouštět zaměstnance.

Podle státního rozhlasu se například v Madridu vytvořilo šest průvodů, které se slily v centru města před budovou parlamentu. Policie odhadla počet účastníků těchto protestních pochodů na 35.000 až 45.000. Protesty byly pokojné, neprovázely je žádné incidenty.

Země se potýká s hospodářskou krizí a rekordní nezaměstnaností. V prvním čtvrtletí tohoto roku bylo ve Španělsku 21,19 procenta nezaměstnaných. Mezi mladými lidmi do 25 let tento podíl v únoru činil 44,6 procenta.

Protesty vyvolané ekonomickými potížemi dosáhly letos vrcholu v květnu, kdy se demonstrovalo prakticky neustále ve většině španělských měst. Takzvané hnutí nespokojených, které se zrodilo na sociálních sítích na internetu, prosazovalo různé požadavky. Pranýřovalo korupci, nezaměstnanost a snižování mezd a sdružilo různé skupiny občanů, nejvíce mladé a nezaměstnané, ale také důchodce.

K Paktu pro euro se v EU nepřipojily pouze Česko, Velká Británie, Maďarsko a Švédsko. Přijetí paktu mimo jiné znamená, že EU začne v zemích, které se k němu připojily, hlídat výši mzdových nákladů či udržitelnosti jednotlivých penzijních systémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek