Zapojí se investoři do nové pomoci Řecku?

15.06.2011
čtk

Zapojení soukromých investorů do druhého záchranného programu pro Řecko musí být dobrovolné, a pokud se provede v duchu takzvané vídeňské iniciativy z roku 2009, pak dobrovolné pravděpodobně i bude. Řekl to dnes člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Ten je považován za člověka, který má největší šanci stát se letos na podzim novým šéfem ECB, až skončí mandát nynějšímu prezidentovi Jeanu-Claudu Trichetovi.

V rámci vídeňské iniciativy pro střední a východní Evropu se mezinárodní bankovní instituce v roce 2009 dohodly, že zvýší objem úvěrů pro zmíněný region. Hlavní komerční banky se pak zavázaly, že nechají otevřeny úvěrové linky pro své dcery ve východní Evropě, respektive v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Lotyšsku. Iniciativa tak v zemích střední a východní Evropě pomohla ochránit bankovní systémy.

Žádný nátlak, shoduje se ECB i ratingové agentury

Existují v zásadě dvě iniciativy, o kterých se diskutuje. Tou jednou je vídeňská iniciativa, která podle mého názoru vypadá jako zcela dobrovolná. Tou druhou je výměna dluhopisů, kde jsem nepochopil, zda je dobrovolná, anebo zda by dobrovolnou mohla být v konečném důsledku, poznamenal Draghi před členy Evropského parlamentu. Ti jej zároveň vyslechli v souvislosti s jeho zájmem o funkci prezidenta ECB.

ECB nedává přednost restrukturalizaci, ani snížení nominální hodnoty dluhopisů. Měli bychom vyloučit všechny návrhy, které nejsou ryze dobrovolné, anebo které mají jakýkoli prvek nátlaku, podotkl Draghi. Zopakoval tak slova, která minulý týden řekl Trichet. Ten dal znovu najevo, že ECB zásadně nesouhlasí s jakoukoli formou restrukturalizace. Před nátlakem na věřitele, aby přistoupili na výměnu řeckých dluhopisů za nové, s nimiž bude spojena delší splatnost, varovaly také hlavní ratingové agentury.

Německo trvá na účasti investorů

Zapojení soukromých investorů do druhé pomoci Řecku je v současné době žhavým tématem. Ratingové agentury varovaly, že si lze těžko představit, jak se budou soukromí investoři výměny řeckých dluhopisů účastnit dobrovolně. Agentury se obávají, že pokud investoři na výměnu přistoupí, tak patrně jen kvůli obavám, co by se stalo, kdyby požadavek evropských vlád nevyslyšeli a výměny se nezúčastnili.

Zatímco Německo tlačí na výměnu dluhopisů, aby Řecko dostalo více času na splacení dluhů, jiné země Evropské unie navrhují požádat banky, aby na prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů přistoupily dobrovolně. ECB se obává, že pokud by soukromí investoři neměnili řecké dluhopisy dobrovolně, ratingové agentury ihned označí restrukturalizaci řeckého dluhu za takzvanou úvěrovou událost, tedy za stav platební neschopnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek