Polsko míří do eurozóny, navzdory krizi

13.06.2011
Euroskop

Přijetí eura zůstává navzdory zmatkům v eurozóně polským strategickým cílem, řekl pro Financial Times Marek Belka, guvernér polské centrální banky.

Máme zájem na stabilitě eura a eurozóny, je to pro nás záležitost primární národní důležitosti, řekl Belka. Přesto „je obtížné nadchnout zemi …pro připojení se k eurozóně zmítané bouří, dodal.

Ačkoliv podle Belky je pro Varšavu přijetí eura strategickým cílem, nestanovila vláda cílové datum vstupu do eurozóny. Dřívější plán na připojení se v roce 2012, který oznámila krátce před pádem Lehman Brothers, nevyšel. Během turbulencí hospodářské krize se ukázal nesplnitelným.

Než se stane členem měnového klubu, musí Polsko nejdříve splnit maastrichtská kriteria. Vláda slíbila přijmout přísná rozpočtová opatření, aby deficit ve výši 7,9 procent HDP v roce 2010 stáhla na 2,9 procent HDP v příštím roce. Státní dluh blížící se 55 procentům HDP by měl začít klesat od následujícího roku.

Polsko se jediné z celé EU v roce 2009 vyhnulo recesi a letos očekává čtyřprocentní růst HDP. Daní za něj je vysoká inflace – v dubnu dosáhla 4,5 procent, vysoko nad 2,5procentní cíl stanovený centrální bankou. Její rada pro měnovou politiku letos již počtvrté zvedla úrokové míry na aktuálních 4,5 procent.

Belka se v rozhovoru také postavil za prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů, čímž se přidal na stranu Německa ve sporu s Evropskou centrální bankou o nejvhodnější řešení řeckého zadlužení. „Nejsou žádná dobrá řešení. Ale mám pocit, že Evropská unie vyjde z krize změněná a pravděpodobně posílená, vyjádřil se polský bankéř.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek