Turecké volby vyhrála Erdoganova vládní AKP

13.06.2011
čtk

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana podle očekávání již potřetí jasně zvítězila ve včerejších parlamentních volbách. Ziskem 50 procent hlasů si udrží absolutní převahu v parlamentu, ale ne kýženou dvoutřetinovou většinu, nutnou pro prosazení referenda o ústavních změnách.

Dvoutřetinovou většinu parlamentních křesel se nakonec straně zjevně získat nepodařilo. Podle výsledků by obsadila 327 křesel v 550členném zákonodárném sboru, takže by jí k prosazení plánů chyběly čtyři mandáty. V dosavadním parlamentu AKP potřebných 331 poslanců má. V posledních volbách z roku 2007 přitom získala 46,5 procenta hlasů.

Nová ústava Erdoganovi na míru

Výsledky přisuzují zhruba 26 procent odevzdaných hlasů hlavní opoziční Lidové republikánské straně (CHP), kterou před více než 90 lety založil otec turecké republiky Kemal Atatürk. Poslední stranou, která překročila nezbytný desetiprocentní práh je Nacionalistická Strana národní akce(MHP).

Erdogan po volebním vítězství prohlásil, že lidé dali volbou najevo, že si přejí novou ústavu přijatou na základě konsensu. Část opozice se ale obávala, že chystané ústavní změny mají autoritářské prvky a že AKP chce zavést prezidentský režim střižený na míru Erdoganovi. Ten prý stále hůře snáší kritiku, umlčuje nepohodlné žurnalisty a hájí policejní násilí.

Volby bez evropské integrace i kurdských stran

V předvolební kampani chybělo téma evropské integrace. Turecko sice usiluje o přijetí do EU, ale neustálé odklady ze strany Bruselu už mnoho Turků naladily proti ní. Vláda se v posledních letech orientuje na Blízký a Střední východ a chce z Turecka udělat regionální velmoc.

Turecký volební systém fakticky vylučuje parlamentní zastoupení stran reprezentujících menšinové Kurdy. Hlavní kurdská formace, Strana pro mír a demokracii, vyslala třicítku svých kandidátů do voleb jako nezávislé. O obsazení jednokomorového parlamentu povinně rozhodovalo více 50 milionů voličů, pro něž se otevřelo více než 200.000 volebních místností.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek