Zastaví transfery do Řecka soud?

10.06.2011
čtk

Nejvyšší soud v Německu vyslechne 5. července stížnost pětice euroskeptiků, kteří se ohradili proti snaze Německa účastnit se záchrany slabších členů eurozóny. Stěžovatelé se loni v květnu obrátili na ústavní soud s žádostí, aby zablokoval finanční pomoc Německa určenou na záchranu silně zadluženého Řecka. Soud ale tehdy jejich požadavek zamítl.

Proti poskytování finanční pomoci slabším členům eurozóny se postavila skupina akademiků. Je mezi nimi také emeritní profesor ekonomie Joachim Starbatty z univerzity v Tübingenu, který je známý svými euroskeptickými postoji. Akademici poukazují na to, že pomoc zadluženým zemím eurozóny je v rozporu s Lisabonskou smlouvou.

Stížnost k ústavnímu soudu mimo jiné uváděla, že pomoc Řecku není zakotvena ve smlouvách EU a mohla by zvyšovat tlak na růst inflace. Akademici se obávají, aby se kvůli finanční podpoře slabých zemí eurozóny z Evropské unie nestala unie finančních transferů.

Experti většinou tvrdí, že soud nerozhodne, že záchrana zadlužených zemí je protiprávní. Pravděpodobně by tím totiž zasadil tvrdou ránu eurozóně a zpochybnil samotný projekt jednotné evropské měny. Verdikt by měl patrně i katastrofální dopady nejen na Evropskou unii, ale i na pověst soudu. Proto lze čekat, že soudci nebudou mít při rozhodování jinou možnost, než žalobu zamítnout.

Starbatty a další tři ekonomové německou vládu postavili před soud už v 90. letech. Tehdy napadli rozhodnutí vlády, že se Německo vzdá národní měny a místo marky zavede na svém území jednotnou evropskou měnu euro. Na tuto stížnost soud reagoval odmítavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek