Chorvatsko dostává od EK zelenou ke vstupu do EU

10.06.2011
čtk

Chorvatsko dostává od Evropské komise zelenou ke vstupu do Evropské unie. Vyplývá to z prohlášení eurokomisařky Viviane Redingové před jednáním s ministry spravedlnosti v Lucemburku. Oficiálně by to nicméně komise ještě měla potvrdit v Bruselu po poledni.

Výkonný orgán EU doporučuje členským zemí nyní sedmadvacetičlenné unie, aby s touto balkánskou zemí uzavřely poslední nedokončené kapitoly přístupových jednání. Pak by nsledovalo vypracování přístupové smluovy a její ratifikace v jednotlivých členských zemích.

Rozšíření musí jednomyslně podpořit všechny státy bloku. Záhřeb by chtěl celý proces dokončit tak, aby Chorvatsko řady EU rozšířilo v roce 2013. Redingová podotkla, že ještě před rokem by si těžko uměla představit, že komise vydá takové doporučení. Dodala však, že tak nyní činí s klidným svědomím a je s výsledkem spokojená.

Přístupová jednání v podstatě znamenají, že ve více než třech desítkách oblastí kandidátská země slaďuje své domácí právo a normy s těmi evropskými. K tomu, aby mohla přistoupit, je třeba uzavřít všechny tyto kapitoly, které se dotýkají například reforem justice, rybolovu či zajištění volné hospodářské soutěže.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek