Benedikt XVI.: Soudržnost Evropy posiluje díky křesťanství

24.05.2011
čtk

Evropskou solidaritu posiluje uznání křesťanských hodnot. Odvolávat se na ekonomické zájmy k vytvoření nové Evropy nestačí. Pro vytvoření silných základů je třeba se opřít o skutečné hodnoty univerzálního morálního zákona. Prohlásil to papež Benedikt XVI., u příležitosti nadcházejícího svátku slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje.

V době, kdy jednota kontinentu ve vědomí Evropanů postupně dozrává a politicky se definuje, bychom měli vytvářet podmínky pro hlubší soudržnost, řekl papež. Nová evangelizace Evropy, která se odrodila křesťanství, je hlavním tématem Benediktova pontifikátu.

Křesťanství jako součást Evropy

Evropským národům Cyril a Metoděj připomínají, že jejich jednota bude pevnější, bude-li stát na společných křesťanských kořenech, prohlásil papež. Křesťanská víra utvářela kulturu starého kontinentu a stala se nedílnou součástí jeho historie. Bylo by proto nepochopitelné, kdyby tu nebyl odkaz na události, které charakterizovaly období šíření křesťanství i dlouhá staletí, kdy hrálo stále větší roli, zdůraznil.

Náboženství v rukou politiků

Na roli křesťanství v dějinách Evropy mají evropští představitelé různé názory. Některé laické politické kruhy odmítají jakoukoli zmínku o křesťanství, jiné naopak požadují, aby toto dědictví bylo zdůrazněno. Nová maďarská ústava, která obsahuje odkaz na křesťanství, vyvolává v Evropě ostrou kritiku. Křesťanské kořeny Evropy mají být jedním z hlavních témat papežovy cesty do Chorvatska počátkem června.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek