EU a Libye: nové sankce i evropská kancelář v Benghází

23.05.2011
čtk

Evropská unie dnes rozšířila sankce proti Lybii. Ty uplatňuje vůči představitelům Kaddáfího režimu kvůli násilnostem na civilistech. Rozhodli o tom ministři zahraničí EU na jednání v Bruselu. Unie včera také otevřela své zastoupení v povstaleckém centru Benghází, v Libyi vůbec poprvé.

Libyjští předáci odpovědní za násilnosti proti civilistům nesmějí cestovat do zemí EU. Nejen Kaddáfí a jeho blízcí mají také zmrazena finanční aktiva v celé sedmadvacítce. Sankce se týkají i některých libyjských firem, jimž unie blokuje účty. Rozhodli jsme se zintenzívnit úsilí, ve snaze zablokovat přístup Kaddáfího režimu ke zdrojům, uvedli ministři v závěrech ze zasedání.

Už včera Brusel udělal symbolické gesto vůči libyjské opozici. Kancelář EU v jejich centru Benghází otevřela šéfka unijní diplomacie Ashtonová. Povstalecká vládní rada je podle Unie klíčovým politickým reprezentantem libyjského lidu. Tuto prozatímní vládu už uznaly státy jako Francie a Británie. Delší dobu po něm volá i Evropský parlament. Řada zemí je však opatrnější. S rebely chtějí zatím pouze jednat a s uznáním otálí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek